Back to Top
 
 
 

1986 - 1995

1986

Normaal brengt het Normaal Potjesbier op de markt en treedt aan tijdens het Los Vast Spektakel in De Kuip. De Achterhoekers doen ook aan charitas. Voor een missiepost in Tanzania zamelen ze terreinmotoren in. Ook spelen Jolink, Kemper, Terhorst en Manschot in Tanzania.


1987

Problemen aan het management-front trekken een zware wissel op Normaal. De band raakt verstrikt in een rechtszaak met ex-manager Mick Froeling. De modder vliegt door de Achterhoek. Met een schuld van enkele tonnen zet Normaal zijn werkzaamheden voort. Jolink raakt gewond tijdens Atlas Rally Marokko. Jan Akkerman en recidivist Alan Gascoigne treden aan als tijdelijke snarenplukkers.


1988

De nieuwe lp Da's Normaal wordt gepresenteerd met een speciale show in het Amsterdamse Paradiso. Het decor dat de Noar De Kermis-veldtocht opsiert, is vanwege de aanwezigheid van kermisattributen het duurste uit de Normaal-geschiedenis tot dan toe. Manschot stapt uit Normaal.


1989

Fokke 'Bartje' de Jong neemt de drumstokken van Manschot over. Manschot zal later met Joly opduiken in Boh Foi Toch. Dit jaar richt de charitas van Normaal zich op hartapparatuur voor het ziekenhuis in Winterswijk. Jolink, Kemper en Hendrik Haverkamp testen de kwaliteit van hun hart tijdens de New York Marathon. De kersttournee wordt opgesierd door een strippende kerstvrouw.


1990

Met Jan Manschot schrijft Dolf Ruesink het boek Wat Is Normaal?


1992

Jolink krijgt een ernstig auto-ongeluk. Hij wordt tijdelijk vervangen door Willem Duyn. Jolinks gitaarpartijen worden verzorgd door Robert Colenbrander.


1993

Voormalige Normaal-gitarist Gascoigne is te horen op het album Struck By Lightning van de Tim Disney Band.


1994

In het boek Klare Taal gaat Jolink in op zijn sympathie voor de Achterhoek en de boeren. 'Ik kan je brieven laten zien vanuit de agrarische hoek, van oudere mensen, waarin staat dat wij de enigen, maar dan ook echt de enigen zijn die het voor hen opnemen. Want de boeren worden op een afschuwelijke manier afgeslacht. Eerst worden ze geholpen om iets aan te schaffen, daarna mag het ineens niet meer. En de milieuwetgeving -hoezeer ik ook voor een schoon milieu ben- lijkt helemaal nergens op; als een kip zonder kop worden daar (in Den Haag, red.) beslissingen genomen.' In de bluesrock-hit Doe Effe Normaal verhaalt Jolink als een echte protestzanger over discriminatie. Voor het album Gas D'r Bi-j reist de band naar de New River Studio van producer Erwin Musper in Fort Lauderdale, Florida. De plaat bevat gastbijdragen van de Amerikaanse muzikanten Paul Harris (arrangeur, toetsen), Kevin Williams (trombone), Tony Conception (trompet), Neal Bonsanti en achtergrondvocalisten Monica Crosby, Wanda Mobley en Michael Welch.1995
Now En wordt geen nr. 1 hit, maar uit het boek 500 Nr. 1 Hits Uit De Top 40 (1995) blijkt dat Normaal tot en met 1995 de meeste keren van alle Top 40-acts een hit heeft zonder de toppositie ooit in handen gehad te hebben. Maar liefst 42 hits scoort de Achterhoekse formatie. Runners up: Corry Konings (31), Status Quo (23) en Jack Jersey (23). Normaal-mascotte Henk Wolters maakt in de huid van Hendrik Haverkamp samen met de groep Haverkamp een eigen album.


Bron:
Tekst: Nationaal Popinstituut